Undo, a nyerő

undoA legjobb számítógépes funkció – amely nélkül, úgymond, nem lehet élni – egy webes szavazáson a „másolás, beillesztés” lett, míg második az „undo”, azaz visszavonás művelet. Abban a kategóriában azonban, hogy melyik az a számítógépes funkció, amelynek a valóságban is léteznie kellene, abszolút fölénnyel az „undo” nyert. Tehát: másolás, beillesztés és visszavonás. A mai tinédzserek életében ez a három dolog egészen magától értetődő.

Kamaszok szüleiként sokszor magunk sem értjük, mitől vannak ilyen nagy hatással rájuk a kortársaik? Úgy érezzük, semmivé lett az első „tizenév”, amikor még ránk figyeltek. És csodálkozunk: hogyhogy nem értik, amikor a felelősségről beszélünk, vagy a döntéseink, tetteink következményeiről?

Tényleg nem értik? Tényleg nem érdekli őket? A serdülőkornak mindig is része volt a szembefordulás a szülőkkel – és minden tekintéllyel –, természetes hát ez az eltávolodás. Ugyanakkor a mai helyzet sajátossága az internet hozta szabadság, az új „igazság”. Ezek a dobogós helyek (másolás és visszavonás) sokat mondanak az internet-generáció valósághoz fűződő viszonyáról. Nekik a netes valóság semmivel sem kevésbé igaz, mint az offline világ. Igen, igen, nehéz ezt elfogadnunk, de igyekeznünk kell megérteni őket, különben nem tudunk közelebb kerülni hozzájuk.

Hogy kinek van igaza? Talán mindkét félnek. Egy tipp: ha vita van, ejtsünk le egy (olcsó!) vázát, s javasoljuk, próbálják „undo”-val visszacsinálni…

vissza az előző oldalra