Táblagépekkel lehet nyugtatni a műtétre váró gyermekeket

Boy (2-3) using tablet pc

A gyógyszeres nyugtatásnál hatékonyabbnak tűnik a figyelem tabletes játékokkal való elvonása – állítják az Északnyugati Egyetem (Chicago, Egyesült Államok) munkatársai.

Az érzéstelenítés melletti táblagépes játékok a nyugtatóknál hatékonyabban csillapítják a műtétre váró gyermekek nyugtalanságát, ezáltal nem csupán a kórházi személyzet, de a szülők dolga is könnyebbé válik. A beteg gyermekekben ébredő nyugtalanság minden orvosi beavatkozást megnehezít, de a sebészeti eseteknél hatványozottan súlyosabb a helyzet – emiatt fordult Dr. Samuel C. Seiden és munkacsoportja az alternatív módszerekhez. Korábban számos kórház alkalmazott zenét, videofilmeket vagy játékokat figyelemelterelés céljából, de az iPad-et most tesztelték első ízben.

A tapasztalatok szerint az új módszer hatékonyságát elsősorban a könnyű kezelhetőségnek és az interaktivitás varázsának köszönheti. A Paediatric Anaesthesia oldalain bemutatott kísérlet során 108, 1 és 11 éves korú gyermeket véletlenszerűen osztottak két csoportra, és a sebészi beavatkozás előtt az egyik midazolam-kezelésben részesült, míg a másik tagjai az érzéstelenítést megelőzően 15 percig tablettel játszhattak. Az 1 és 100 közötti skálán az utóbbi csoport nyugtalansági mutatója átlagosan 9 ponttal volt alacsonyabb a másiknál, mire sor került a szülőktől való elválásra.

Mindazonáltal persze a táblagépes sem univerzális módszer, ugyanis hatásfokát alapvetően befolyásolja a gyermek interaktivitási készsége, tehát alapvetően a korhoz, fejlettségi szinthez, és személyes érdeklődéséhez kell igazítani.

 

vissza az előző oldalra