Szinte már okostelefonnal a kezükben születnek a gyerekek

okostelefon_DSC6806-3Szinte mindenki tapasztalja szűkebb-tágabb környezetében, hogy már az egészen kicsi gyerekek is használják az okostelefont és tabletet. Nem csoda, hogy ilyen fiatalon hozzájutnak ezekhez az eszközökhöz, hiszen szinte minden szülőnek van telefonja vagy valamilyen számítástechnikai eszköze, a gyerekek pedig óhatatlanul vonzódnak ezekhez – fejtette ki dr. Hilda Kabali, a philadelphiai Einstein Orvosi Központ munkatársa.

Az amerikai kutatás során 370 szülőt kísértek figyelemmel – s kimutatták, hogy a kicsik egyharmada már egyéves kora előtt fogott a kezébe mobilt, vagy használta az érintőképernyőt, mire pedig kétévesek lettek, már több mint a gyerekek fele görgette a képernyőt, hívott fel valakit telefonon, nézett valamilyen műsort ilyen eszközökön, illetve játszott videojátékkal vagy használt valamilyen alkalmazást. Ebben a korban már a gyerekek több mint a negyede naponta akár egy óránál hosszabb ideig is használta a telefont valamire. A szülők gyakran a gyerek megnyugtatása céljából adják a kezükbe ezeket az eszközöket, amíg ők elvégzik a házimunkát vagy egyéb teendőket, valamivel kevesebben altatás céljára használták a mobilt – ám 30 százaléknál kevesebb volt azok aránya, akik a gyerekorvossal is beszéltek arról, hogy jó-e, ha a gyerekük már használ ilyen készülékeket. A Gyermekgyógyászok Amerikai Akadémiája azt javasolja, hogy kétéves kor alatt semmilyen képernyő elé ne ültessük a gyerekeket, mert még nem lehet tudni, pontosan milyen hatása van ezeknek rájuk nézve.

Egy másik vizsgálat során 30 mélyinterjút készítettek szülőkkel és gondviselőkkel, melyekből kiderült, hogy a szülőket nagyon is foglalkoztatja az a kérdés, milyen alkalmazásokat adhatnak a gyerekek kezébe, mennyi időt tölthet a gyerekük különféle mobil eszközökkel, és hogyan találják meg mindenben a helyes egyensúlyt.

Hogy milyen hatással vannak ezek a különféle eszközök a gyerekekre, számos tényezőtől függ, amint azt dr. Jenny Radesky, a Boston Egyetem Orvosi Iskolájának szakembere elmondta. Az ideális az, ha a gyerekek a korukhoz illő, viszonylag lassú és lehetőleg valamilyen oktató célú alkalmazást használnak, ebből ugyanis sokat tanulhatnak, főleg, ha egy felnőtt is ott áll mellettük, aki tanácsával segíti őket.

A legtöbb szakember egyetért abban, hogy a mobil eszközök megfelelő használata hasznára válik a gyerekeknek, segítheti őket a tanulásban is – sőt a tanároknak is hasznos lenne, ha élnének ezekkel a lehetőségekkel, különben hamarosan egyre több unatkozó diákkal fogják szembetalálni magukat.

 

 

vissza az előző oldalra