Számszerűsített képek és hangok

számok.5286314-abstract-background-with-colorful-numbersAzt még könnyű belátni, hogy a számítástechnika könnyen kezeli a számokat – a számokkal pedig leírja a betűket, még több számmal a szövegek egyéb formai jellemzőit (betűtípus, méret, szín, sorok távolsága, bekezdések kinézete stb.) is. De hogyan boldogul az informatika a különböző típusú információkkal, például hangokkal, videókkal?

A trükk nem is annyira új, gondoljunk csak például a mozira. A mozgóképet is úgy jelenítik meg, hogy állóképeket (filmkockákat) vetítenek elénk, olyan sűrűn, hogy folyamatosnak érzékeljük a mozgást. A részelemekre bontást tovább lehet folytatni, és így az állóképeket képpontokra (pixel) lehet felosztani. Bármilyen színt a három alapszín megfelelő keverésével létre lehet hozni, így egy képpont jellemzői (szín, fényerő stb.) számokkal kifejezhetők. Belátható, hogy egy kép számítógépes kezelése sokkal több digitális alapjelet igényel, mint egy egyszerű szövegé, egy mozgókép (videó) pedig még sokkal többet, hiszen másodpercenként átlagosan 24 képet kell megjeleníteni (továbbítani).

A hangokkal is hasonlóan lehet eljárni: a jellemzőket (hangmagasság, hangszín, hangerő stb.) visszavezetjük a mérhető alapelemeire, amelyeket így már számokkal is le lehet írni. A hangok számítógépes kezeléséhez viszont kevesebb digitális jelet igényel, mint az álló- vagy mozgóképeké.

A számítógépek pont arra készültek, hogy nagyon gyorsan dolgozzanak, így a számok nyelvére lefordított képi vagy hangjelekkel is könnyedén boldogulnak.

vissza az előző oldalra