Nézzük együtt! Közös szülő-gyermek lejátszólista a YouTube-on

IV.46.Céline Kulinkski a férjével nézi a gyermekeik által a szülők megsegítéséért a You Tube-ra feltett videótA YouTube videó-megosztó portálon havonta egymilliárd felhasználó nézi a 6 milliárd órát kitevő gigantikus videó-kínálatot. A YouTube, illetve a videó-megosztó tulajdonosa, a Google is azt ajánlja a szülőknek, hogy a portállal kapcsolatos „Közösségi irányelvek” című dokumentum tanulmányozása mellett igyekezzenek megismerni  serdülőkorú gyermekük kedvenc videóit. Ennek az egyik legkézenfekvőbb módja a közös szülő-gyermek lejátszólista készítése. A tapasztalatok szerint általában a serdülőkorú gyermek is kiváló ötletnek találja, ha a szülő felkéri: állítson össze egy műsorlistát kedvenc videóiból. A szülő szintén elkészítheti azon egykori tévéműsorokból, zeneszámokból, valamint kedvenc filmekből álló műsoros kínálatát, amelyek meghatározták fiatalkorának mindennapjait. A gyermekek kíváncsiak arra, hogy vajon szüleik milyen tartalmakat szerettek, amikor annyi idősek voltak, mint ők. A lista elkészítése nemcsak a harmonikus szülő-gyermek kapcsolat kialakítása szempontjából lényeges, hanem azért is, mert a szülők érvelhetnek azon videó-tartalmakkal kapcsolatban, amelyeket kifogásolnak a gyermek lejátszó-listájából.

Ugyanakkor javasolt a szülők számára, hogy keressék fel a www.youtube.blog.hu internetes címen a portál magyar nyelvű blogját, ahol tájékozódhatnak a YouTube működéséről, a lejátszólista készítéséről – illetve arról is, hogy miként járjanak el, ha a gyermekek megzavarására alkalmas tartalmakat vagy kommenteket fedeznek fel. A közös lejátszólista mellett természetesen a YouTube-on meglévő, a gyermekeket széles körben érdeklő magyar nyelvű mesecsatorna-kínálatról is részletes tájékoztatást kaphatnak az említett blogon.

Egyébként volt már példa arra, hogy a szülők ízlését a közös lejátszó-listák tanulmányozása által megismert gyermekek megpróbáltak a YouTube révén felmenőik anyagi helyzetén is segíteni. Egy francia kisközségben például a Kukulinski házaspár válságos anyagi helyzetén a család négy gyermeke a 15 éves „nagyfiú” vezetése alatt úgy próbált segíteni, hogy a YouTube-on kért és kapott is segítséget (képünkön).

vissza az előző oldalra