Lánclevelek

IV.48.hoax

Tegye szívére a kezét, kedves Olvasónk: kamasz- vagy ifjúkorában ugye Ön is lelkesen másolta azt a levelet, ami beteg/árva stb. kisgyerek sorsának jobbítását, vagy a címzett/ek anyagi helyzetének fellendítését ígérte, ha 10-20-50 példányban lemásolják, s továbbküldik ismerőseiknek? (A postai levelek korában ez valószínűleg csak a Posta bevételeit gyarapította…) De bizonyára ez is ismerős: “ha továbbküldöd 13 ismerősödnek 3 napon belül, akkor téged nagy szerencse fog érni” – és itt következett a felsorolás, kik s milyen hatalmas szerencsében részesültek: X.Y. a levél továbbküldése után óriási örökséghez jutott. Vagy megnyerte X ország lottó-főnyereményét stb. Az első alkalommal talán még vártuk a csodát – később már nem annyira. Akár bevallottuk magunknak, akár nem: csúnyán átvertek.

A technika fejlődése aztán korlátlan lehetőségeket nyitott ezeknek az ún. láncleveleknek: az internet, az e-mail, majd a Facebook elterjedésével gyorsabban terjednek és nagyobb tömegeket érnek el. Angolszász nyelvterületen hoax-nak (ugratás, megtévesztés) nevezik a hitelesnek látszó forrásokra hivatkozva valódinak tűnő felhívásokat, kéréseket, figyelmeztetéseket tartalmazó „irományokat”. Némelyik riasztó esetekkel, némelyik megmosolyogtató ajánlatokkal bombázza a hiszékeny olvasókat. Az előbbire példa az egyik legrégebbi ismert lánclevél: e szerint egy injekciós tűvel HIV-vírust fecskendeznek gyanútlanul mozizó áldozatok testébe. Bár az események helyszíne olykor változik – Dallas, Bombay, Párizs, Hawaii, színház vagy mozi –, a történet „lényege” mindig ugyanaz. A levél 1998 óta köröz az interneten. Vagy a legújabb „termés” egyike: „Májustól minden EU-s újszülöttet microchippel látnak el” – terjed a Facebookon. A kötelező csip már évek óta népszerű riogatási téma: a körlevél egyik formája  2009-ben jelent meg a neten. Először 2013-ra ígérte a kötelező csipezést, aztán – miután a határidőből kifutottak – 2017-ig tolták ki a határidőt. A hazai „termésből” sok internetező találkozhatott már a szervkereskedők által áruházban, parkolóban elrabolt kisgyerekek okán óvatosságra intő levéllel is. A könnyű pénzszerzéssel kecsegtető „ajánlatok” egyike a néhány éve külföldről beszivárgott, majd – nem túl sikeres – magyarításon átesett hoax, amely szerint az e-mail továbbküldését maga Bill Gates, a Microsoft elnöke figyeli, és minden egyes továbbítást 245 dollárral jutalmaz. Biztosan sokakat elért a „kételkedő”, majd hatalmas összeget bezsebelő „ügyvédnő” által írt levél…

Érdemes megszívlelnünk a szakemberek tanácsát: soha ne küldjünk tovább olyan – akár ismerőstől, akár ismeretlentől érkezett – e-mailt, ami kifejezetten felszólít erre. Sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat – és másokat is.

 

vissza az előző oldalra