Jót tesznek az agyműködésnek a 3D-s játékok

történelmi.assassins_creed_3_oxcgn_screenshot-5Ha 3D-s videó játékokkal szórakoztatjuk magunkat, fejlődik az emlékezőképességünk, és élénkebb marad az agyműködésünk az idő előrehaladtával is – állítják a Kaliforniai Egyetem kutatói.
“Gyakran halljuk, hogy az aktív, élményekben gazdag, változatosságra épülő életmód segít abban, hogy az agyunk idősebb korunkban is jól működjön. Persze nincs mindannyiunknak lehetősége arra, hogy körbeutazzuk a világot, viszont van jó pár dolog, amit így is megtehetünk saját mentális frissességünk érdekében. Ezek közül egy javasolt tevékenység a videójáték” – mondja a kutatás egyik vezetője, Craig Stark professzor.

A szakemberek a kutatás során olyan – egyébként nem játékmániás – főiskolai hallgatókat vizsgáltak, akik 2D-s és 3D-s videójátékokkal játszottak két héten át 30 percen keresztül mindennap. A kéthetes kísérleti periódus előtt és után a résztvevők memóriateszteken vettek részt, amelynek lényege az volt, hogy a hippokampuszt dolgoztassák meg elsősorban. Ez az a területe agyunknak, amely a komplex tanulási folyamatokért és az emlékezőképességünkért felelős. Kiderült, hogy azoknak, akik a 3D-s játékot játszották, a memóriájuk is jobb lett, míg a 2D-s játékot játszók körében ilyesfajta pozitív változásról nem lehetett beszámolni. A 3D-játékosok körében a memóriateszten teljesített eredmény kb. 12 százalékkal jobb volt: ez épp az az arány, amivel teljesítményünk általában 45 és 70 éves korunk között csökken ezen a téren.

 

vissza az előző oldalra