Hardver: a gép teste

hardware.indexAmit szabad szemmel látunk, kézzel megérinthetünk, a számítógépen az a hardver, a gép teste. Az angol hardware szóból eredően nevezik egyszerűen „vas”-nak is, és nemcsak a nagy dobozt s a benne rejlő alkatrészeket értik alatta, hanem mindazokat az eszközöket is, amelyek valamilyen módon kívülről csatlakoznak hozzá.

A legnagyobb elem maga gépház (röviden csak ház), ezen belül helyezkedik el az alaplap, ez szolgálja ki a processzort, valamint összekapcsolja a fő áramköröket. A számítógép igazi „agya” a processzor vagy más néven központi feldolgozó egység (CPUCentral Processing Unit), ez irányítja a programutasítások értelmezését és végrehajtását.

Emellett az alaplapon helyezik el a központi memóriaegységet, és egy beépített sínrendszer teszi lehetővé, hogy könnyen, szabványos csatlakozófelülettel lehessen beilleszteni a további szükséges elemeket, például vezérlőket, különböző kártyákat.

A számítógéphez a beépített (merevlemezes) memórián kívül további tárolók kapcsolhatók. Egyik lehetőség a külső kábeles csatlakozás (pl. USP porton keresztül), de vannak a gépben kész fogadóegységek, például CD vagy DVD meghajtók. A régebbi gépek még kétféle méretű hajlékony lemezt (floppy disk) is kezeltek.

Az asztali számítógépekhez még külön kábellel csatlakozik a monitor, a billentyűzet, valamint az egér – a hordozható notebookok és laptopok már többnyire integrálva tartalmazzák ezeket.

További külső perifériák segíthetik még a munkát, ezek egyik része az adatok bevitelét (input) segíti, például rajzolótábla, botkormány (joystick), játékvezérlő (gamepad), tapipad (touchpad), webkamera, mikrofon, míg a másik részük a megjelenítést (kimenő adatok, output) szolgálja, például nyomtató, projektor, rajgép, hangszóró.

vissza az előző oldalra