Felelőtlen magatartás a Facebookon

Békés.Facebook.fertozesek-szama-magyarorszagon_webA Symantec éves internetbiztonsági jelentése rámutat, hogy sokan felelőtlen magatartást tanúsítanak a közösségi médiaportálokon, főként igaz ez a Facebook esetében. A felhasználókat barátok és ismerősök bástyázzák körül a legnépszerűbb közösségi portálon, ahol továbbra is csalások áldozataivá válnak. A Facebook felhasználóinak körében az ingyenesen lebeszélhető mobiltelefonos perceket ígérő hamis ajánlatok a leggyakoribbak. Míg 2012-ben a Facebook-felhasználók körében az ilyen ajánlatok a csalások 56 százalékát tették ki, addig idénre ez a szám már elérte a 81 százalékot. A felhasználók ötöde már arról számolt be, hogy feltörték a közösségi oldalát, ennek ellenére a szörfözők negyede továbbra is megosztja jelszavát másokkal, és hallatlan nyugalommal lép kapcsolatba vadidegen emberekkel. Fölöttébb aggasztó, hogy az említett káros jelenségek főleg a fiatalkorúaknál tapasztalhatók, ámde távolról sem csak őket érinti a felelőtlen viselkedés a közösségi média virtuális színpadán.
A fenti jelenséggel is összefügg, de egyben túl is mutat rajta, hogy a G. Data reprezentatív felmérésének eredményei szerint Magyarországon 2013-ban a 18 és 75 év közötti internetező lakosság 32 százalékának, tehát 1,35 millió állampolgárnak a számítógépe fertőződött meg. Figyelembe véve a többmilliós magyar Facebook-tábort, a veszély nem csekély. A leginkább érintett korcsoportok pedig meglepetésre a 40—49 év közöttiek (38 százalék) és kevésbé kirívóan a 18—29 év közöttiek (34 százalék) soraiból kerültek ki. A különböző vírusfertőzések elszenvedőinek a számítógépe olyan károsodást szenvedett, amelynek következtében a gépet újra kellett telepíteni.
A szakemberek szinte egyhangúlag azt ajánlják, hogy gondoskodjunk jogtiszta, frissített vírusvédelemről. Ez fontos, de nem kielégítő, ha a Facebookon továbbra is megosztjuk jelszavunkat, illetve vadidegenekkel lépünk kapcsolatba. Főleg aggasztóak az említett magatartásformák, ha arra gondolunk, hogy a közösségi média használata a mobileszközök felé tolódik. Ebben az esetben a felhasználók nem megfelelő viselkedése pedig hatványozott adatlopási lehetőséggel kecsegteti a kiber-bűnözőket.

vissza az előző oldalra