Aranyszabályok a spam elleni közdelemben

IV.48.Defining-spamA spam kéretlen, nagy példányszámban elküldött, általában azonos tartalmú elektronikus üzenetként – levélszemétként – határozható meg. Szó szerinti jelentése: löncshús konzerv, amely az elnevezés alapjául szolgáló angol Monthy Python-csoport burleszkjeiben szerepelt.

A spam elleni közdelemnek van néhány aranyszabálya, amelyek közül az első és legfontosabb, hogy soha ne válaszoljunk egyetlen kéretlen e-mailre sem! Ugyanis egy spammer számára elsődlegesen követendő logika, hogy akitől bármilyen visszajelzés érkezik, az felkerül a „megbízható” címeket tartalmazó listára, amelyet a levélszemetek küldői egymás között általában jó pénzért értékesítenek, így a következőkben még több helyről fogják ontani a postaládánkba a spamet.

Másodszor nagyon fontos, hogy a kéretlen e-mailben szereplő linkekre sem szabad kattintani, mert az újabb csapdákat rejthet a számunkra. Még a „Leiratkozás itt” jelige sem lehet csábító, mert a levélszemétre soha nem iratkoztunk fel, így az internetes átverésként meghatározott „pishing” áldozataivá válhatunk.

A harmadik aranyszabály értelmében nem szabad vásárolni a kéretlen elektronikus levélben hirdető forgalmazóktól, bármilyen kedvező áron kínálják is gyakran kétes eredetű portékáikat.

A következő szabály szerint ne készítsünk, illetve ne továbbítsunk „lánclevelet”, amelynek igen tekintélyes méretű címlistája van, mivel a vírusok tekintélyes része végigpásztázhatja a számítógép merevlemezének a tartalmát – éppen e-mail címek után kutatva.

Végül nem árt figyelembe venni, hogy az általunk használt levelezőrendszer milyen üzeneteket jelölt meg spamként, mert a tapasztalatok többsége szerint a levélszemét kategóriába sorolt üzeneteknek legalább a 80 százaléka valóban kéretlen elektronikus üzenet.

vissza az előző oldalra