Reszkessetek, vírusok!

IV.18.Karaktergyilkossag.491017A számítógép és az internet kapcsán gyakran hallunk vírusokról, kártevőkről – de nem árt tudni, hogy azért a mindennapokban korántsem annyira veszélyes és gyakori, mint sugallják. Egy új, a szükséges programokkal felszerelt számítógép alapvetően egészséges. Fertőzést csak kívülről kaphat. Például egy CD-ről vagy pendrive-ról – de ha az ember nem dug a gépébe ismeretlen eredetű lemezt, akkor erről az oldalról nem fenyegeti veszély.

De a behálózott világban már más úton is terjednek s a gépünkre érkezhetnek olyan anyagok, amelyek aztán önállósítják magukat, és olyasmiket produkálnak, amiket mi egyáltalán nem akartunk. Belepiszkálhatnak az adatainkba, törölhetnek dolgokat, megbéníthatják némelyik programot vagy akár az egész gépet. Persze mindezt csak feltételes módban. Mint ahogyan az emberek egy része elkapja az influenzát, a másik része nem. Aki időben védőoltást kér, az nagy valószínűséggel megússza. Ilyen számítógépes „védőoltásnak” nevezhetjük a különböző vírusellenőrző és vírusirtó (antivírus) programokat. Ezeknek alapvetően az a dolguk, hogy megakadályozzák a károkozók bejutását a hálózatba vagy egy adott számítógépbe, vagy ha azt észlelik, hogy mégis bejutott egy-egy ilyen élősködő, azonnal töröljék vagy zárják „karanténba”.

A vírusirtó szoftverek persze nem annyira okosak, hogy egy ránézésre értelmetlen karaktersorozatról azonnal megállapítsák, ártalmas-e vagy nem. A védelem rendszerint úgy működik, hogy a programok gyártói az összes ismert vírus mintáját egy adatbázisban gyűjtik, és időnként összehasonlítják a számítógép teljes tartalmával. Ha gyanús elemet találnak, teszik a dolgukat. Mivel folyamatosan születnek újabb vírusok, ez az adatbázis is rendszeresen frissül, és ezt a legtöbb vírusirtó szoftver automatikusan letölti az internetről. Napjainkban persze egyre fejlettebb módszereket dolgoznak ki. Többféle vírusirtó program elérhető, ezek egy részét a kereskedelmi forgalomban lehet megvásárolni, míg mások akár ingyen letölthetők az internetről. Igazán jelentős különbség nincs közöttük, és a szakemberek sem tudnak megegyezésre jutni abban, hogy melyik a legjobb. Az egyszerűbb, otthoni gépekre kifejlesztett változatok csak antivírus-szoftvert tartalmaznak, mások vírusirtóval, tűzfallal, webtartalomszűrővel állnak csatasorba; képesek adatmentésre, SPAM-szűrésre, adathalászat elleni védelemre stb.

Egy dologra azonban feltétlenül ügyelni kell: akármelyiket választjuk, egyszerre csak egyetlen vírusirtó programot telepítsünk a gépre. Több program párhuzamos használata teljesen lelassítja gépünk működését, sőt további veszélyeket rejt. Tökéletes megoldás persze nincs. A legbiztonságosabb, ha odafigyelünk arra, hogy milyen tartalmakat töltünk le, milyen leveleket nyitunk meg. A leggyanúsabbak az ismeretlen feladótól származó, hihetetlen ígéreteket vagy különleges meglepetést sejtető, ilyen mellékleteket tartalmazó levelek. Ha ezektől megszabadulunk (vagyis megnyitás nélkül kitöröljük), akkor már jó eséllyel elkerülhetjük az „online influenzát”. Akár védőoltás nélkül is…

vissza az előző oldalra