Posztolod? Vagy továbbküldöd?

IV.56.Szulok.Netezés a gyerekkel.Netikett.file1241245728642„Ha egy barátodról vicces fotót kapsz, továbbküldöd a többi havernak?” – tehetjük föl a kérdést tini gyermekünknek. Amennyiben azt feleli: „Hát, persze, jó móka!” – akkor itt az idő, hogy beszélgessünk vele erről és a cyberbullyingről, vagyis az internetes zaklatásról. Ugyanis egy ártatlannak tűnő tréfa is melegágya lehet ennek a veszélyes, agresszív viselkedésformának. A fogalom – sajnos – sokaknak cseng ismerősen. Röviden: ide tartozik minden rendszeresen ismétlődő, bántó viselkedés, ez esetben elektronikus eszközökön keresztül.

Bajt hozhat egyik gyerek a másikra minden rossz szándék nélkül is, mint amilyen például egy fotó posztolása vagy továbbküldése poénból. Ugyanis ha egy fotó felkerül az internetre, bárki bármit kezdhet vele. Arról nem is beszélve, hogy Photoshop-technikákkal ma már egészen elképesztő dolgokat lehet megvalósítani.

Fontos tehát beszélgetnünk gyerekeinkkel arról, hogy se magukról ne tegyenek fel, ne küldjenek el olyan fotót, amelyen bármilyen kompromittáló dolog lehet, se posztolni vagy továbbítani nem szabad a barátaikról – az ő tudtuk, beleegyezésük nélkül – semmit. Még a szerelmük kedvéért se küldjenek olyan képet, amin hiányos öltözetben vannak. Sajnos bőven van példa arra, hogyan keserítheti meg egy fiatal lány életét egy féltékeny vagy csalódott fiú, akinek intim képek vannak a birtokában…

 

vissza az előző oldalra