Mi is az a számítógépes vírus?

IV.19.X.Kalandozok_Rutinpalya_virusok.1.cikk.Mi is az...imagesBiztosan hallottál már erről a „fertőző betegségről”, amely a számítógépet támadja meg. Így nevezzük az olyan programot, amely saját másolatait helyezi el más, végrehajtható programokban vagy dokumentumokban. Többnyire rosszindulatú – más állományokat használhatatlanná, sőt teljesen tönkre is tehet. A vírusok az internetes böngészés mellett jellemzően pendrive vagy e-mail segítségével terjednek. Működésük tulajdonképpen hasonlít az élővilágban megfigyelhető vírus viselkedéséhez, mely az élő sejtekbe hatol be, hogy önmaga másolatait előállíthassa. Ha egy számítógépes vírus kerül egy másik programba, akkor ezt fertőződésnek nevezzük.

Bár a számítógépes vírus lehet kártékony (például adatokat semmisít meg), bizonyos fajtái azonban csupán zavaróak. Némelyik késleltetve fejti ki hatását, például csak egy bizonyos számú gazdaprogram megfertőzése után. A vírusok kártékony hatásai közül legenyhébb az ellenőrizetlen reprodukció, mely túlterhelheti a számítógépes erőforrásokat, lelassítja a gép működését, elfogyasztja a szabad helyet a merevlemezen. Súlyosabb ártalom, ha a vírus fontos fájlokat töröl a gépről, akár az operációs rendszert megbénítva, hasonlóképp törölhet célzottan dokumentumfájlokat, videofájlokat, programokat. A legsúlyosabb kár a merevlemez teljes tartalmának megsemmisítése vagy elérhetetlenné tétele, vagy a számítógép valamelyik elektronikus alkatrészének szélsőséges túlterhelése révén műszaki meghibásodás, sérülés előidézése.

A vírus azonban csupán egyike a rosszindulatú szoftverek (malware) számos típusának. Ebbe a körbe tartozik a számítógépes féreg (worm), amely a vírushoz hasonló önsokszorosító számítógépes program. Míg azonban a vírusok más végrehajtható programokhoz vagy dokumentumokhoz kapcsolódnak, illetve annak részeivé válnak, addig a férgeknek nincs szükségük „gazdaprogramra”, önállóan fejtik ki működésüket, s gyakran a számítógép- hálózatokat használják fel terjedésükhöz. Az önsokszorosításon kívül a féreg sokféle dologra beprogramozható, például a fájlok törlésére a gazdarendszeren, vagy önmaga elküldésére e-mailben. Tulajdonképpen még valódi ártó szándékú kód nélkül is súlyos fennakadásokat okozhatnak, például azzal, hogy sokszorozódásuk kiugróan magas hálózati forgalmat indít, akár lelassíthatja az internetet.

Manapság a vírusok valamivel kevésbé gyakoriak, mint a hálózaton terjedő férgek. Az antivírus szoftverek, melyeket eredetileg a számítógépes vírusok elleni védelemre fejlesztettek ki, mára már képesek a férgek és más veszélyes szoftverek, mint például a kémprogramok (spyware) elleni védelemre is. (Forrás: Wikipedia)

vissza az előző oldalra