Helykövetés – avagy az online magánszféra védelme

IV.41.491044Sokan úgy gondolják, hogy a mai fiatalok – nem törődve biztonságukkal – gondolkodás nélkül bármilyen információt megosztanak magukról az interneten. Egy amerikai felmérés szerint szerencsére ez nem egészen így van. 12-17 éves fiatalok körében vizsgálták az internet- és mobilhasználati szokásokat – az amerikai tinik 82 százaléka rendelkezik mobiltelefonnal vagy tablettel. Több mint felük töltött már le rá legalább egy alkalmazást, s közülük minden másodikkal előfordult már, hogy azért nem telepített egy appot, mert ahhoz személyes információkat kellett volna megadnia. (Úgy tűnik, az idősebbek óvatosabbak, a 14-17 évesek körében ez az arány 56 százalék, míg a 12-13 évesek körében 49 százalék – viszont nincs különbség lányok és fiúk között.) A megkérdezett tinédzserek közül minden negyedik távolított már el alkalmazást a telefonjáról vagy tabletjéről, miután rájött, hogy az személyes adatokat gyűjt vagy továbbít róla.

Minden második apphasználó kapcsolta ki már egy alkalmazásban vagy a mobil készülékében teljesen a helykövetést, attól tartva, hogy illetéktelenek is hozzáférnek ehhez az információhoz. Érdekes módon sokkal több lány figyel erre, a fiúk kevésbé óvatosak. (Sokan persze – főként a nagyok – azért blokkolják ezeket a szolgáltatásokat, mert attól tartanak, hogy a szüleik is követni tudják a mozgásukat.)

Nem ez az első felmérés, amelyből kiderült, a tinédzserek nagyon is tisztában vannak azzal, hogy az appok tárolhatják és megoszthatják a helyzetüket. Sokan csak akkor engedélyezik a hozzáférést ehhez az információhoz, ha az feltétlenül szükséges az alkalmazás működéséhez, vagy ők maguk szándékosan szeretnék megosztani a helyzetüket (például egy kép készítéséhez hozzátartozhat a helyszín). Az is érdekes, hogy a minden harmadik fiatal kért már segítséget mástól a személyes adatokra és online magánszférára vonatkozó beállításokkal kapcsolatban – ők sokkal tudatosabban kezelik ezeket az adatokat. (Forrás: HWSW)

vissza az előző oldalra